Houtgestookte pizzaoven kopen?

Ben je van plan een op hout gestookte pizzaoven aan te schaffen dan ben je waarschijnlijk gek op buiten koken. Misschien ben je ook van plan een buitenkeuken te gaan bouwen of heb je er al één en komt er een houtoven bij. 

De beste Hout gestookte pizzaoven

Hoe bepaal je nou welke houtoven geschikt is en welke voldoende aan jou eisen kan voldoen? Hieronder vind je een uitleg die houtovens onderverdeelt in grootte en soorten.  Kijk en bepaal zelf wat voor jou de beste hout gestookte pizzaoven is!

Geïsoleerde en ongeïsoleerde houtgestookte ovens

Geïsoleerde houtgestookte pizzaovens zijn duurder maar hebben ook een aantal voordelen ten opzichte van niet geïsoleerde ovens. Een houtgestookte oven die geïsoleerd is, is opgebouwd uit meerdere lagen waar isolatie tussen gedaan is.

Deze ovens verliezen hierdoor veel minder warmte en zo kunnen ze temperaturen van wel 500 graden of meer bereiken. Perfect voor pizza dus! Deze houtgestookte pizzaven is ook een stuk zwaarder. Gewichten richting de 550 kilo zijn niet gek.Door de hitte zet een op houtgestookte pizzaoven uit. Door dit proces ontstaan er op den duur scheurtjes aan de buitenkant van de ovens. Dit is heel normaal maar zal bij een geïsoleerde houtoven minder snel voorkomen. Dit komt omdat deze ovens ook minder warm aan de buitenkant zullen worden en minder uitzetten en krimpen.

Voordelen geisoleerde houtovens

  • Minder Warm aan de buitenkant
  • Verliest minder warmte
  • Haalt temperaturen tussen de 400 en 500 graden. Soms zelf hoger.
  • Blijft langer mooi omdat er minder snel scheuren in zullen ontstaan.

Welke maat houtgestookte pizzaoven is voor mij geschikt?

Welke grootte houtgestookte oven geschikt is ligt aan jouw wensen. Heb je een groot gezin of vaak familie en vrienden die komen eten? Dan is het verstandig te kiezen voor een grotere Houtoven. Ook zit er een verschil in houtovens in de koepel. Je hebt ovens die een lage koepel hebben en een hoge koepel. Houtovens met een lage koepel worden meestal gebruikt voor pizza’s en platte broden en gerechten.

Houtovens met een hoge koepel kunnen ook gebruikt worden als BBQ en hebben ruimte om er een spit in te hangen. Hierdoor is er ineens veel meer mogelijk en is de oven ineens een stuk veelzijdiger. 

Hout gestookte pizzaovens kun je onderverdelen in de volgende groottes.

  • 80-100cm> 1 pizza
  • 110-120 cm> 2 of 3 kleinere pizza’s
  • 130 cm en groter worden vaak gebruikt door professionals zoals restaurants en cateraars.

Welk hout stoken in een Houtgestookte pizzaoven

Beste brandhout voor houtoven

Essenhout en eikenhout zijn de meest beste houtsoorten om in een houtoven mee te stoken. Dit heeft te maken omdat eik en essenhout veel warmte afgeven, niet knetteren en mooi egaal verbranden.

Esdoornhout kan ook maar brand relatief sneller op waardoor je er meer van nodig hebt.

Beukenhout wordt ook gebruikt maar dan in meestal in combinatie met eiken of essenhout.

Welk hout je ook kiest om te stoken, let erop dat het hout goed gedroogdt is. Minimaal <20 % vochtpercentage. Door hout te stoken wat te vochtig is ontstaat er veel roet en rook. Dit zorgt ervoor dat je eten ernaar gaat smaken, is ongezond en slecht voor je rookkannaal.

Hieronder zie je de brand eigenschappen van deze vier houtsoorten die geschikt zijn om in de houtoven te stoken.

Essenhout 

  • Brand lang
  • Redelijk harde houtsoort
  • Hoog rendement
  • Weinig smaak afgifte aan het eten
  • Relatief weinig rook.

Eikenhout

  • Harde houtsoort
  • Ruikt lekker
  • Hoog rendement
  • Brand lang
  • Relatief weinig rook

Esdoornhout

  • Harde houtsoort
  • Brand sneller op (daardoor geschikter om de kachel op temperatuur te brengen)

Beukenhout

  • Harde houtsoort
  • Hoog rendement
  • Brandt niet snel op 
  • Geeft wat meer geur af dan essenhout

Ongeschikt om te stoken

Er zijn veel verschillende soorten hout om mee te stoken. Om in een houtoven te stoken zijn niet alle soorten geschikt.  Ongeschikt zijn bijvoorbeeld dennenhout en ook kersenhout. Beide houtsoorten vonken nogal maar vooral dennenhout beïnvloed de smaak van de pizza negatief. Dit komt door de hars die het hout bevat. Hierdoor ontstaat er rook en roet in de oven en het rookkanaal.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Logo
Enable registration in settings - general