De Beste Pizzasteen voor Ovens

Een goed gebakken pizza thuis begint met de juiste uitrusting, en een essentieel onderdeel daarvan is een goede pizzasteen. Of je nu een dunne, knapperige korst of een dikkere en luchtige pizza wilt, het begint allemaal bij de steen. 

Een pizzasteen is meer dan zomaar een keukengereedschap, het is de basis voor de perfecte thuispizza. Deze stenen verdelen de warmte gelijkmatig over het deeg en absorberen overtollig vocht, wat resulteert in een onweerstaanbare korst. 

Een speciale steen voor pizza zorgt ervoor dat je pizza minder lang in de oven gebakken hoeft te worden. Hierdoor droogt de pizza en ingrediënten minder uit. De meeste thuisovens kunnen de hogere temperaturen niet bereiken die je eigenlijk wenst bij het bakken van pizza. Door een steel te gebruiken die de warmte goed vasthoud en overbrengt op het deeg compenseer je dit een heel stuk.

De juiste pizzasteen voor jouw oven

Wanneer je een steen voor jouw oven kiest, is het belangrijk om een steen te vinden die past bij jouw bakbehoeften. De vorm van de pizzasteen kan invloed hebben op de bakervaring. Een rechthoekige steen biedt meer oppervlakte en is veelzijdiger dan de traditionele ronde steen. Een ronde vorm is zeer geschikt als pizzasteen voor de bbq

Een rechthoekige pizzasteen maakt het mogelijk om meerdere pizza’s of bijvoorbeeld 2 pinsa romana’s tegelijk te bakken of 2 broden. Dit gaat op een ronde pizzasteen al snel minder tot niet. Heb jij een Bbq en bakt je daar ook wel eens pizza’s op? Dan is een pizzasteen voor de Bbq juist wel weer handiger

Het belang van dikte: 3 cm dikke pizzastenen

Een pizzasteen 3 cm dik kan essentieel zijn voor het bakken op hogere temperaturen. De dikte zorgt voor een stabiele warmte, wat essentieel is voor een gelijkmatig gebakken pizza. Door dat de steen dikker is koelt hij minder snel af tijdens het bakken en is hij ook sneller weer op temperatuur. Dit is voornamelijk bij het bakken van 2 of meer pizza’s prettig.

Deze 3,2 cm dikke Biscotto pizzasteen is een ambachtelijk product uit Napels. Een Biscotto steen kan extreem hoge temperaturen aan zonder dat de pizzabodem verbrandt.

Kwaliteit van verschillende merken

Hoewel we niet specifiek ingaan op producten zoals de “pizzasteen lidl” of de “napoleon pizzasteen”, is het de moeite waard te vermelden dat verschillende merken stenen aanbieden die variëren in kwaliteit en prijs. Zoek naar een steen die bekend staat om zijn duurzaamheid en warmtebehoud.

Pizzasteen op maat laten maken

In sommige gevallen zoals bij het vervangen van jouw pizzasteen van de oven of bij het bouwen van een eigen oven is het fijn dat de mogelijkheid er is dat je een pizzasteen op maat kunt laten maken. Bij Italiëplein is dit mogelijk.

Dit is prettig aangezien je de optie hebt om een pizzasteen op maat te laten maken tot wel 75cm breed en 50cm diep! Deze Chamotte-pizzastenen zijn gemaakt van klei en water en hebben een hoge temperatuurbestendigheid en een hoge warmteopslagcapaciteit.

Logo italieplein

De beste pizzasteen kopen

Bij het kopen van een pizzasteen is het essentieel om te letten op de materiaalkeuze, dikte, en grootte die past bij uw oven en bakstijl. De beste pizzasteen is degene die voldoet aan uw specifieke behoeften voor het bakken van pizza.

Of je nu een amateurkok bent of een doorgewinterde pizzabakker, het kiezen van de juiste pizzasteen kan jouw bakervaring transformeren. Houd rekening met de dikte, grootte, vorm, en kwaliteit van de steen om thuis pizza’s te maken die kunnen concurreren met je favoriete pizzeria.

Hoe behandel je een pizzasteen?

Het correct gebruiken van een steen is eenvoudig, maar vereist enige voorbereiding. Verwarm de steen voor in de oven voor minimaal 30 minuten. Dit is aan te raden zodat de warmte ook goed in het binnenste van de steen zit. Maar er zijn nog meer punten die handig zijn om te weten voordat je een pizzasteen gaat gebruiken in de thuisoven. Lees het blog “Hoe een pizzasteen gebruiken en schoonmaken“.

info@hetpizzaparadijs.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Het Pizza Blog waar alles om pizza draait
Logo