De beste pizzastenen voor jou!

Voordat je erachter komt wat de beste pizzastenen voor jou kunnen zijn kijken we naar de manier waarop je pizza’s of brood wilt gaan bakken. Maar wat doet een pizzasteen nu eigenlijk? 

Wat doen pizzastenen?

Pizzastenen houden simpelweg warmte vast. Veel warmte.Een bakplaat in een oven doet dit ook maar in een veel  mindere mate als een pizzasteen dit doet. In pizzeria’s bakken ze de heerlijkste pizza’s binnen enkele minuten voor jou. Dit komt omdat ze deze vaak bakken in houtgestookte pizzaovens met een stenen vloer erin.

Pizzastenen houden door hun dikte en door de verschillende materialen de warmte veel beter vast en houden de warmte ook langer vast. Dat een pizzasteen de warmte langer vasthoudt of minder snel verliest is prettig wanneer jij meer dan 1 pizza achter elkaar wilt bakken.

De meeste pizzastenen kunnen temperaturen van wel 500 graden aan. Hierdoor worden jou pizzabodems heerlijk krokant en kunnen ze in enkele minuten en zelf binnen 60 seconden al klaar zijn!

Van welk materiaal zijn pizzastenen gemaakt

Pizzastenen worden uit verschillende materialen gemaakt. De meest klassieke pizzastenen zijn van keramiek maar tegenwoordig zijn er meerdere soorten te vinden.Zo zijn er pizzastenen gemaakt van lavasteen uit de vulkaan Etna bijvoorbeeld. Pizzastenen van staal en gietijzer.

- Pizzastenen van keramiek

Pizza stenen van keramiek zijn er in vele soorten en maten te vinden . Deze stenen zijn best breekbaar als je hier niet voorzichtig mee omgaat.

- Pizzastenen van staal

Pizzastenen van staal, ook wel pizzasteel of pizzasteels genoemd gaan zeer lang mee en worden ook steeds populairder. Pizzastenen van staal is zeer sterk en krijg je niet zomaar stuk.  Het staal neemt heel erg goed warmte op en houdt deze ook vast. De warmte wordt gelijkmatig verdeelt over de pizzasteel waardoor je een mooi bakresultaat kunt halen.

- Pizzaste.en van lavasteen

Pizzastenen van lava worden gemaakt uit de lava die ontstaat door een vulkaan uitbarsting. Een bekende lava steen is die van de vulkaan Etna.  Deze stenen zijn ook minder poreus als een pizzasteen van keramiek.

Verschillende diktes in pizzastenen

Pizza stenen zijn er in verschillende diktes. Elke dikte werkt alleen er zitten verschillen in welke je merkt tijdens het gebruiken ervan.

Dunne pizzastenen

Dunne pizzastenen zullen sneller opwarmen dan een dikke omdat er minder massa om op te warmen is. Wat er gebeurt bij een hete steen waar een pizza of brood op gebakken wordt is dat er warmte verlies ontstaat.  Bij een dunnere steen ga je dit sneller merken omdat de steen niet heel snel weer op kan warmen.

Wanneer je 1 of 2 pizza’s gaat bakken zal je hier niet heel snel last van hebben en is een dunne pizzasteen prima.

Dikke pizzastenen

Dikke pizzastenen hebben iets langer de tijd nodig om heet te worden in tegenstelling tot dunne. 

Uiteraard komt dit omdat er meer massa is die warmte moet opnemen, dit is meteen een groter voordeel.  Doordat er meer warmte in de pizzasteen zit opgeslagen kun je meerdere pizza’s achter elkaar kunnen bakken. Dit komt omdat er bij warmte verlies genoeg hitte in de steen zit die dit kan compenseren. Een dikke pizzasteen is natuurlijk wel zwaarder.

Pizzasteen BBQ - Pizzastenen voor op de barbecue

Wilt u ook pizza’s op de bbq kunnen maken? Heeft u een mooie kamado of een Green egg en op zoek naar een pizzasteen of barbecue pizzaplaat? Met een pizza steen maak je in een handomdraai een pizzaoven van elke bbq. Gas of houtskool het maakt niet uit.

Op Het Pizza Paradijs hebben we meerdere soorten bbq pizzastenen verzameld. Een pizzasteen voor barbecue is een leuke aanvulling voor uw barbecue omdat u er nu ook lekkere pizza’s op kunt gaan bakken. Pizza op de bbq zonder steen kan maar met maakt toch beter pizza’s. 

Dit heeft te maken dat wanneer je pizza op de barbecue zonder een steen wilt gaan bakken bakpapier nodig hebt.

Bakpapier zorgt ervoor dat het vocht dat het deeg bevat niet weg kan omdat het tegengehouden wordt. Met een bbq steen kan dit vocht wel verdampen en krijg je een lekkerdere bodem, ook zorgt de steen ervoor dat de warmte beter vastgehouden wordt.

Of je nou een Weber, Kamado, Grill Guru of wat voor barbeque dan ook er is een pizzasteen voor elke barbeque te vinden!

Hoe een pizzasteen schoonmaken

Wanneer je je pizzaoven voor het eerst gebruikt ziet alles er nog mooi en glimmend uit.Maar na de eerste keren pizza’s of andere gerechten gebakken te hebben wordt je steen hoe dan ook “vies”.

Vooral wanneer je de eerste keren pizza’s gaat bakken wil het nog wel eens mis gaan door een fout. Je pizza blijft half aan je pizzaschep plakken waardoor er allemaal kaas en saus op je hete pizza steen terecht komen en verbranden.

Ik schreef vies net ook tussen haakjes omdat je pizza steen er misschien niet meer als nieuw uitziet maar zeker niet echt vies is. De resten die op de pizza steen komen branden er meestal wel af en wat er over blijft, is een roet welke in de steen zit.

Begrijpelijk is het wanneer je na een aantal keren je pizza steen toch wilt schoonmaken. Hoe je je pizza steen schoonmaakt is zeer belangrijk aangezien je hem ook zeker kunt verpesten waardoor hij niet meer bruikbaar is of kapot kan gaan!

Laten we beginnen met hoe het niet moet!

Hoe je pizzastenen Niet schoon mag maken

Bij het schoonmaken van je pizza steen kun je ook fouten maken waardoor je steen kapot kan gaan of niet meer te gebruiken is.

Nooit je pizzasteen schoonmaken met water

Water en pizzastenen gaan niet goed samen. Bij het schoonmaken met water zuigt de steen flink wat water op omdat de pizzasteen poreus is. Dit water zal wanneer je de steen in gebruik gaat nemen en hij niet goed opgedroogd is uitzetten in stoom. Hierdoor is de kans heel groot dat de steen zal barsten!

Wil je de steen schoonmaken met water om vuil dieper in de steen los te weken, droog de steen dan minimaal een week en dan nog moet je zeer voorzichtig zijn.

Schoonmaken met schoonmaakmiddelen

Hier kunnen wij kort over zijn. NIET DOEN! Het schoonmaakmiddel zal in de steen trekken en er niet meer uit komen. Ook kunnen er giftige dampen ontstaan wanneer deze zullen verbranden.

Manieren om pizzasteen schoon te maken

Pizzasteen schoonbranden in de pizzaoven

Volgens ons is dit de beste methode. Natuurlijk moet je dan wel een pizzaoven hebben maar op deze manier hoef je niet te gaan “lopen” met je steen en is de kans op ongelukjes zoals de steen laten vallen minimaal.

Deze manier is het simpel omdat je enkel de oven flink heet moet opstoken. Schraap eerst het grove vuil van de steen en stook nu de pizzaoven hoog op temperatuur. Door de hitte brand je de pizza steen schoon en blijft er van je vet en vuil een beetje as over.

Deze kun je nadat de steen is afgekoeld simpelweg eraf borstelen of vegen met een droge doek. Wanneer je pizzaoven een deur heeft doe je deze uiteraard dicht zodat de oven goed heet kan worden.

Pizzasteen schoonbranden in een gasgestookte oven

Bij een pizzaoven op gas zit er geen deurtje bij de oven. Dit is met een reden gedaan omdat deze ovens op gas een ontploffing zouden kunnen veroorzaken wanneer je deze af gaat sluiten. Er is namelijk geen rookkanaal die de gassen afvoert naar buiten.

Maar hoe kun je deze nu wel goed schoonbranden wanneer jij dit toch graag wilt. Als het mogelijk is draai de pizzasteen om. Je zult zien dat de onderkant mooi schoon zal zijn. De vuile bovenkant komt nu onder te liggen en zal de volgende keren dat je pizza’s gaat bakken schoonbranden.

Pizzasteen schoonmaken in de keukenoven

Deze manier om de pizzasteen schoon te krijgen gebruiken veel mensen met een grotere oven die een zelfreinigende functie ingebouwd heeft of die hele hoge temperaturen aan kan.

Deze zelfreinigende ovens kunnen temperaturen van wel tegen de 500 graden bereiken en branden door op deze temperaturen de resten tot as. Laat de steen eerst helemaal afkoelen en schraap dan het grove vuil van de steen.

Schoonmaken in de keukenoven met zelfreinigende functie

Plaats de steen in de oven die ook nog koud is zodat er geen temperatuur verschillen zijn waardoor de steen kan breken. Doe de ovendeur dicht en stel het de zelfreinigingsfunctie in. De ovendeur zal nu ook niet meer te openen zijn omdat de oven hoge temperaturen gaat bereiken.

Wanneer het programma is afgelopen zal de steen aanzienlijk schoner zijn of zelfs helemaal als “nieuw. Veeg eventuele as van de steen met een droge of klamme doek.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pizzaovens - pizzastenen - pizzaschep - deegkratten
Logo
Enable registration in settings - general