Welke bloem voor pizza gebruiken

Ben je net nieuw in de wereld van pizza en heb je de stap gezet om het eens te proberen om het deeg zelf te gaan maken? Goed plan want dit is veel lekkerder en gezonder. De eerste stap waar je dan aan denkt is dat je bloem voor pizza moet gaan kopen. Maar waar let je nu op en moet je wel ergens op letten of kan ik elk pak bloem gebruiken voor mijn deeg? Want kan ik met gewone patentbloem uit de supermarkt een pizza maken? Ja dat kan zeker maar of het verstandig is moet je jezelf afvragen.

In deze blog kom je erachter dat je wel degelijk ergens op moet letten bij het kopen van bloem voor pizza. 

Patent bloem kent iedereen en kan je overal el kopen. Speciale bloem en meel voor pizza helaas (nog) niet maar daar komt langzaam wel verandering in is mijn verwachting. Maar bloem die geschikt is voor pizza herken je aan een bepaalde classificering namelijk het woord TIPO. De meest bekende is de “TIPO 00” benaming. Deze bloemsoort wordt wereldwijd het meeste gebruikt maar is zeker niet de enige soort die geschikt is om te gebruiken. Wat het woord TIPO zegt is dat het bloem is geschikt voor pizza. Dit is de Italiaanse classificering voor pizzabloem. 

De bloem ondergaat verschillende soorten tests en de uitkomst zegt welke classificering de pizzabloem mag dragen. De verschillende soorten TIPO’S zeggen niks over de sterkte van de pizzabloem of meel maar enkel over de uitmalingsgraad. Dus in hoeverre is de graankorrel uitgezeefd.  Hieronder zie je welke soorten TIPO en allemaal zijn en erachter staat de uitmalingsgraad. Hoe hoger de uitmalingsgraad hoe meer vezels en mineralen nog in de bloem zitten en dus gezonder!

 1. Tipo 00 70%
 2. Tipo 0 89%
 3. Tipo 1 +- 94%
 4. Tipo 2 98%
 5. Integrale 100%

Zoals je ziet is de INTEGRALE het meest gezonde en is zoals wij noemen VOLKOREN maar deze wordt niet of nauwelijks gebruikt bij het maken van een pizzadeeg. Het is erg moeilijk om hier een deeg voor pizza van te maken, dit komt omdat de korrel erg grof is.  De meest gebruikte zijn de Tipo 0 en tipo 00.  

In deze blog lees je wat het verschil is tussen bloem en meel.

Welke bloem voor pizza is de beste?

De beste bloem voor pizza is eigenlijk onzin als je het van een afstand bekijkt. Maar wanneer je iets verder kijkt dan bestaat er wel zoiets als “de beste keuze” voor bloem in bepaalde gevallen. 

Wanneer je pizza gaat maken kan je jezelf de volgende punten afvragen namelijk:

 1. Hoelang wil ik mijn pizzadeeg laten rijzen en rijpen?
 2. Hoeveel procent vocht(hydratatie) gaat mijn deeg bevatten?
 3. Hoe belangrijk vind ik de hoeveelheid vezels, vitamine en mineralen in mijn deeg?
Dit zijn voor mij de 3 punten waar ik over nadenk bij de keuze van mijn bloem voor het pizzadeeg.
Waarom en welke bloemsoort bij elke reden hoort zal ik hieronder verder toelichten.

Wat heeft de rijs- en rijptijd met pizzabloem te maken?

Wanneer je zelf deeg gaat maken en je hebt al wat ervaring dan is het misschien leuk en lekker om eens te experimenteren met een langere rijp tijd van je deeg. Waarom dat beter en lekkerder is lees je in het blog “Rijzen en Rijpen van pizzadeeg”. Een bloemsoort heeft naast de classificatie Tipo ook nog een W-waarde. Dit vertelt of je te maken hebt met een sterke of zwakke bloem. Dit is belangrijk wanneer je kiest voor een korte of lange rijpingstijd van je deeg.

Een deeg van een zwakkere bloemsoort is sneller geschikt om te eten dan een bloemsoort die sterk is. Daarentegen is een sterke bloem niet geschikt om te gebruiken bij een deeg met een korte rijpingstijd. 

Welke Hydratatie past bij welke pizzabloem

In elk pizzadeeg komt water, in een recept noemen we dit hydratatie. Hoeveel hydratatie jouw deeg krijgt bepaal je natuurlijk zelf. Maar niet elke bloemsoort kan ook een hoge hydratatie aan. Hoeveel vocht je kan gebruiken ligt er dus ook aan hoe sterk de bloem is. Hierbij kijken we weer naar de W-waarde. Uiteraard kan je zelf experimenteren met meer of minder vocht om een andere deeg en eindresultaat te krijgen. Een deeg gemaakt van een sterke pizzabloem heeft langer nodig om te rijzen en zal minder hard rijzen. Toch is dit bepalend voor de verteerbaarheid en de smaak van jouw deeg.

Waarom Tipo 1 gezonder is dan Tipo 00 bloem.

Om als voorbeeld te nemen Tipo 00 en Tipo 1 zijn twee verschillende soorten bloem en meel die vaak worden gebruikt bij het maken van pizzadeeg. Ze verschillen in hun eigenschappen, samenstelling en toepassingen. Zoals je ondertussen weet is de ene Tipo gezonder dan de andere maar er zijn nog een aantal verschillen.

Hier zijn de belangrijkste verschillen:

 1. Maling:

  • Tipo 00: Tipo 00-meel is zeer fijn gemalen meel, bijna net zo fijn als talkpoeder. Het heeft een extreem fijne textuur.
  • Tipo 1: Tipo 1-meel is grover van textuur dan Tipo 00 en heeft een iets hoger gehalte aan voedingsvezels en zemelen.
 2. Eiwitgehalte:

  • Tipo 00: Tipo 00-meel heeft meestal een lager eiwitgehalte, meestal tussen 9% en 12%. Het heeft minder eiwitten dan Tipo 1-meel.
  • Tipo 1: Tipo 1-meel heeft over het algemeen een hoger eiwitgehalte, vaak tussen 12% en 14%. Het bevat meer eiwitten dan Tipo 00-meel.
 3. Glutengehalte:

  • Tipo 00: Vanwege het lagere eiwitgehalte heeft Tipo 00-meel meestal minder gluten, wat resulteert in een zachtere en lichtere korst.
  • Tipo 1: Tipo 1-meel heeft een hoger glutenpercentage, wat kan leiden tot een stevigere en taaiere korst.

info@hetpizzaparadijs.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Het Pizza Blog waar alles om pizza draait
Logo