Het verschil tussen bloem en meel

Bloem en meel worden vaak door elkaar gehaald en misschien doe jij dit ook wel eens. Vaak spreken recepten voor pizzadeeg van bloem maar er kan ook zeker meel gebruikt worden voor het deeg, liever zelfs! Waarom je eigenlijk liever meel gebruikt voor je deeg in plaats van bloem lees je verderop in dit blog. Dus wat is nu eigenlijk het verschil tussen bloem en meel?

Verschil tussen bloem en meel

Om bloem te krijgen heb je meel nodig. Meel die alleen gemalen is en nog niet gezeefd noemen we volkorenmeel. Volkoren meel heeft een uitmalingsgraad van 100%. Dit betekend dat van een kilo graan ook een kilo meel overblijft. In de praktijk gaat er meestal wel iets verloren dus meel met een uitmalingsgraad boven de 95% mag volkoren meel heten. Bloem ontstaat dus wanneer meel gezeefd wordt. Bij het zeven worden de kiemen en zemelen eruit gehaald en bij elke keer zeven
worden er weer meer kiemen en zemelen uit het meel gehaald. Na elke keer zeven zal het meel ook steeds witter van kleur worden.

Wanneer spreken we van bloem en wanneer van meel?

Nu heb je al een aantal keren bloem en meel voorbij zien komen maar wanneer spreek je nu over bloem en wanneer over meel?
Bloem en meel voor pizza is onderverdeelt in classificaties. Deze ben je als pizzabakker vast al wel eens tegen gekomen. Dit zijn namelijk de volgende classificaties
van volkoren tot aan de meest uitgemalen bloemsoort vergelijkbaar met wat wij kennen als patentbloem.

Integrale, Tipo 2, Tipo 1, Tipo 0 en Tipo 00.

Waarschijnlijk komen deze namen je bekent voor. Zo niet, deze namen zijn de Italiaanse classificaties die jou vertellen dat de bloem en meel met één van deze namen geschikt zijn om pizza’s mee te maken. Hierbij wordt er ook gekeken naar andere elementen behalve de uitmalingsgraad. Hoe of wat precies dat lees je in een ander blog. We spreken vanaf tipo 1 van meel, alles daaronder dus tipo 0 en 00 noemen wij bloem. 

Bloem of meel gebruiken voor deeg?

Voor jouw deeg kun je dus uitstekend bloem en meel gebruiken. Waar de meeste mensen altijd nog een deeg maken van tipo 00 bloem wil ik je toch eens adviseren om eens een andere meel soort uit te proberen zoals een tipo 1 bijvoorbeeld. Aangezien een tipo 00 weinig kiemen en zemelen bevatten gaat jouw pizza ook minder voedzaam zijn. Zo is een deeg gemaakt met een tipo 1 meel een stuk gezonder, helemaal wanneer je je deeg ook nog eens een langere tijd hebt laten rijpen. Zo kunnen we met zijn allen het ongezonde imago van pizza veranderen!

Kun je bloem en meel mengen met elkaar voor een deeg? Dit kan zeker! Je ziet steeds vaker dat verschillende soorten meel met elkaar gemengd worden om zo een uniek deeg te krijgen. Zo kun je wanneer je een deeg met roggemeel wilt maken dit mengen met een sterke tarwebloem. Roggemeel alleen is onvoldoende sterk om een goed pizzadeeg te krijgen. Meng je dit dus met een sterke bloem soort dan kan je hiermee spelen.

info@hetpizzaparadijs.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Het Pizza Blog waar alles om pizza draait
Logo