Ooni Koda 16 review

Hierbij mijn persoonlijke review van de Ooni koda 16. Ik weet nog goed dat ik als een klein kind zo blij van de bank opsprong omdat de bestelbus voor de deur stopte met mijn pakketje erin. Ik had er immers al een paar maanden op moeten wachten aangezien de levertijden flink op waren gelopen omdat meer mensen het idee hadden om in de corona pandemie pizza’s te gaan bakken. 

Ooni Koda 16 review

De Koda 16 pizzaoven is het grote broertje van de Koda 12 en zijn beiden echt kwalitatieve pizzaovens voor buiten in de tuin. De 16 staat voor 16 inch, dus je kunt hier mooie pizza’s van wel 40cm doorsnede in maken. Gewoon restaurant formaten dus.

Waarom ik voor de Ooni Koda 16 pizzaoven koos en niet de goedkopere en kleine variant de Koda 12? Dit is vooral op aanraden van personen die de Ooni Koda 16 pizzaoven al hadden. Het verschil tussen deze twee pizzaovens is eigenlijk alleen de gasbrander en de regel knop. De koda 12 heeft een rechte brander alleen achterin de oven, en de Koda 16 heeft een L vormige brander. De regel knop waar je het gas mee kan regelen zit bij de 16 aan de zijkant en de 12 aan de achterkant van de oven.

Eerste indruk

Bij het uitpakken van de oven was ik verrast door de kwaliteit en de vormgeving die het uitstraalde. Eenmaal uitgeklapt staat er ook echt een mooie degelijke pizzaoven op tafel. Het gebruik van de oven dient alleen buiten te gebeuren i.v.m. koolmonoxide vergiftiging!

De Ooni Koda 16 pizzaoven is goed en stevig ingepakt in de doos net als de steen, welke zeer breekbaar is! Zo zijn er mensen waar de steen dan ook gebroken aan was gekomen. Dit kan natuurlijk gebeuren en ligt ook zeker niet aan het verpakken ervan maar aan het transport ervan. Mocht je pizzasteen gebroken zijn neem dan contact op met de leverancier of Ooni zelf voor een vervanging. In de tussentijd kun je de steen nog wel gebruiken mits deze niet in 100 stukken is. In sommige landen wordt de gasregelaar er standaard bij geleverd. Dit is bijv. in Nederland niet het geval.

Voor het aansluiten en voordat je de oven in gebruik neemt moet hij eerst schoongebrand worden maar lees hier de boekjes even goed voor door welke ook in de doos te vinden zijn.

Het design

De buitenkant van de pizzaoven is strak en solide. Hij staat stevig op zijn poten. De oven is van buiten nagenoeg hetzelfde als zijn kleine broertje maar is de gasbrander in een L-vorm. Nu is die L vorm ontwikkeld om efficiënter pizza’s te kunnen bakken zodat je nu maar 1x hoeft te draaien in theorie en de steen gelijkmatiger verwarmt. Wat betreft de knop is het heel erg fijn dat deze zich aan de zijkant bevindt zodat je makkelijker afstand van de opening kunt houden en je haren zo spaart. Want de oven wordt HEET!

Eerste keer gebruiken van de pizzaoven

Nadat de oven aangesloten was en schoongebrand natuurlijk pizza’s bakken en uitproberen. Wat mij opviel bij het eerste gebruik was dat na een half uur, 40 minuten de pizzasteen niet boven de 300 graden uitkwam. Na contact te hebben gehad met de leverancier die dit voor het eerst hoorde heb ik eerst een nieuwe gasregelaar uitgeprobeerd.

Toen dit ook niet hielp heeft hij een mail naar Ooni zelf gestuurd. Aangezien het gekkenhuis bij hen was liepen ze achter met de mails en had ik ondertussen zelf via facebook een oplossing gevonden die je zelf kunt toepassen. Namelijk de luchttoevoer regelen waardoor de het gas efficiënter brand, dus meer hitte. In een bestand die op internet te vinden is werd stap voor stap uitgelegd hoe dit werkt. Mocht iemand dit niet kunnen vinden stuur mij dan een email. Let op! Ik weet niet wat dit met de garantie doet van de oven en is uiteraard op eigen risico.

Nu ik de pizzasteen rond de 400 a 430 kan krijgen in het midden is het bakken van pizza’s echt een feestje. Zo “makkelijk” als dat het gaat vergeleken met de Ooni 3 op pellet korrels. Geen stress meer met het bijvullen van pellet korrels zodat de oven aanblijft of met het regelen van de warmte. Maar nu gewoon een draai aan de knop op de zijkant wanneer ik de vlam zachter wil hebben.

Bij de Ooni Koda 16 pizza oven kun je ook een handige hoes kopen die de oven beschermt tegen weersinvloeden maar die je ook kunt gebruiken als handige draagtas.

De pizzaoven is een super oven voor thuis gebruik maar ook om er pizza’s mee te maken voor de verkoop. Er zijn tijdens de pandemie genoeg mensen geweest die een pizza pop-up hebben opgezet.

Mijn video bekijken van de Koda?

Abonneren kan hier ook

De voor en nadelen van de Pizzaoven

Voordelen

 • Overal makkelijk mee naar toe te nemen.
 • Goede kwaliteit
 • Snel op temperatuur
 • Temperatuur makkelijk te regelen
 • Goed zicht op de pizza
 • Te gebruiken voor meer dan alleen pizza’s
 • Ook te gebruiken op aardgas (met de “naturel gas conversion kit”)

Nadelen

 • Neemt iets meer ruimte in als bijv. de Ooni 3
 • Alleen met gas te gebruiken
 • De gasfles die mee moet, je kunt dan evt. ook een kleine meenemen

Conclusie Ooni Koda 16 review

De Ooni koda 16 is een geweldige pizzaoven voor thuis gebruik, om mee te nemen naar vrienden en familie. Maar zelfs ook om er pizza’s mee te maken voor een pop-up restaurant. De Pizzaoven is veelzijdig en er is zelfs de mogelijkheid om er een kit bij te bestellen zodat deze op het aardgas kan worden aangesloten. De oven is makkelijk in gebruik en er zijn bijv. grillpannen bij te krijgen om heerlijk vlees op te grillen.

Prijs/ kwaliteit verhouding zit goed en de pizzaoven oogt ook nog eens mooi.

Toch opzoek naar een pizzaoven die ook op hout gestookt kan worden? Misschien is de Roccbox van Gozney wel iets voor jou? Nog steeds mobiel en ook een geweldige oven.

Voordelen bestellen bij Ooni.com

 1. Gratis levering bij bestellingen boven de € 99.
 2. Achteraf betalen met Klarna.
 3. 3 jaar garantie.
 4. Uitstekende klantenservice.
 5. Gratis retour binnen 60 dagen voor ongeopende bestellingen mocht je je bedenken.
 6. Terugkoop service wanneer het je niet lukt goede pizza’s te bakken, kijk hier voor meer informatie.
 7. Ooni is Duurzaam.

“1% van onze jaaromzet wordt actief beheerd voor sociale en ecologische doelen.
We werken er ook hard aan om onszelf verantwoordelijk te houden en onze eigen impact te verminderen.”
Voor een uitgebreide uitleg wat ze precies doen zie deze pagina.

Reviews:

Lees hier de reviews van de vele gebruikers die jou al zijn voor gegaan.

Toch liever een andere pizza oven kopen zoals een houtgestookte pizzaoven?

info@hetpizzaparadijs.nl
Het Pizza Blog waar alles om pizza draait
Logo