Pizza blijft plakken

Last dat jouw Pizza blijft plakken aan de schep, werkbank of aan je steen? Ben je een beginnende pizzabakker en merk je dat de pizza’s lastig op de schep te krijgen zijn omdat ze plakken aan je werkblad en er nog moeilijker vanaf komen?
Waarschijnlijk heb je net als ik al een keer de pizza de oven in willen schieten en dat daarbij de toppings de oven in vlogen en de pizzabodem zat nog mooi op je schep?
Met het resultaat dat alle toppings in de brand vliegen op je steen, deze daarna pikzwart is geworden en jouw ego een deuk heeft opgelopen? Lees dan verder waardoor dit komt en hoe dit te voorkomen.

Heb je alle ingrediënten in huis gehaald zoals een goede bloem voor pizza, een schep en zelfs een pizzaoven, blijft je pizza plakken aan je schep #@%!! Dit kan verschillende redenen hebben 

De pizza ligt te lang op je werkblad

Als je jouw deeg te lang op de werkblad laat liggen nadat je het belegd hebt omdat je graag meerdere pizza’s maakt en tegelijk af wilt bakken. Dan wordt het deeg steeds natter door bijvoorbeeld de tomatensaus. Deze trekt door je pizzadeeg heen tot aan het werkblad en ook word je deeg er minder sterk van. Hierdoor zal het snel kapot gaan bij het op de schep krijgen of juist eraf krijgen van jou pizzadeeg. Dit is net iets wat je niet wilt. Dus laat je deeg niet te lang liggen nadat je het belegd hebt en het beste is zelfs helemaal niet. Een ander nadeel van het te lang laten liggen van je belegde pizza is dat het deeg zeer snel uitdroogt en korsten zal vormen. Dit zal je na een aantal minuten al kunnen zien.

Je plaatst de ongebakken pizza op een warme schep.

Ben je lekker aan het bakken en ga je lekker snel door omdat je iedereen een vers gebakken pizza belooft hebt en tegelijkertijd wilt eten? Blijft de tweede pizza plakken aan de schep terwijl er met de eerste niks aan de hand was? Waarschijnlijk gebruik je voor het lanceren, draaien en uit de oven halen dezelfde schep. Hierdoor wordt jouw schep warm en pizzadeeg dat warm word gaat heel snel heel erg plakken. Dit komt omdat het vocht direct begint te verdampen. 

De oplossing is simpel. Wanneer je meerdere pizza’s in een korte tijd wilt bakken is een tweede pizzaschep erg prettig om te hebben. Hiervoor kun je een draaischep, ook wel Turning Peel genoemd gebruiken. Hiermee kan je je pizza in de oven mee draaien en uit de oven halen. Deze zijn wat kleiner en ronder zodat er meer ruimte om te bewegen is in de pizzaoven. Voordeel is dat je pizzaschep om te lanceren koud blijft en jouw deeg er niet aan blijf vast zitten wat snel gebeurd.

Draaischep met lange steel. Dit is prettig bij een grotere pizzaoven zoals een houtgestookte.

Deze turning peel is van het bekende merk GiMetal en heeft een handig handvat dat mee schuift. Een aanrader en in twee lengtes te bestellen.

Je gebruikt geen of het verkeerde product bij het uitvouwen (stretchen) van jouw pizzadeeg.

Een andere reden van plakkend pizzadeeg is wanneer er geen of het verkeerde product gebruikt wordt. Wanneer je een pizza gaat maken en hem wilt uitvouwen dan is het handig om op je werkblad gebruik te maken van bloem, semola of rijstmeel. Gebruik je dit niet dan is het maken van een mooie pizza eigenlijk onmogelijk. Deze drie zijn allemaal te gebruiken al is semola het meest geschikte en prettigst werken. 

Semola plakt minder aan je deeg en wat er wel aan blijft plakken zal niet zo snel als bloem verbranden in een hete oven. Sommige supermarkten verkopen dit maar als je opzoek bent naar goede pizzabloem? Bestel dan meteen wat semola of semolina mee. Je kunt hier ook een klein percentage van toevoegen aan pizzadeeg wat resulteert in een knapperigere korst.

Pizzadeeg plakt aan de pizzasteen

Wanneer je pizzadeeg plakt aan de steen dan kan dat twee oorzaken hebben. Je hebt de oven niet lang genoeg de tijd gegeven om op te warmen waardoor je steen te koud is. Hierdoor zal je deeg niet genoeg gaan bakken en blijft het dus plakken.

De andere reden kan zijn dat je steen wel heet genoeg is maar dat jij je pizza te snel wilt gaan draaien. Geef het deeg even de tijd om goed te kunnen bakken. Door het te snel aan één kant op te tillen en te willen draaien verpest je je pizza omdat de andere helft aan je steen zal blijven plakken. Ook is de bodem nog niet sterk genoeg waardoor je snel een gat aan de onderkant van je bodem kan maken. Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen door gewoon wat meer geduld te hebben.

Pizzadeeg blijft plakken aan de werkbank

Wanneer jouw deeg plakt aan je werkblad maar gebruikt wel zoals bovengenoemd de semola dan laat je je pizza misschien wel te lang liggen. Zoals eerder genoemd zal de tomatensaus door het deeg trekken en zeer nat en slap worden. Leg je verse ongebakken pizza ook niet op een warme werkbank want ook dit zorgt er nagenoeg direct voor dat het deeg gaat plakken.

Wil je wel meerdere bodem voor maken en ze dan tegelijk afbakken zorg dan dat je genoeg semola gebruikt, beleg ze nog niet meteen maar pas als je de bodems allemaal voorbereid hebt. Dek ze ook goed af om uitdroging te voorkomen. Ook kun je je bodems gaan voorbakken en ze daarna allemaal pas te beleggen en af te bakken, ook wel Pre-bake genoemd.

Sommige werkbanken zijn niet geschikt om pizza op te bereiden of te maken. Dit kan komen omdat de werkbank niet egaal glad is bijvoorbeeld. Maar een pizzaschep die steeds over jouw keukenblad schuift kan ook krassen veroorzaken. Gelukkig heb je hier bijvoorbeeld een marmeren plaat voor of een echt rvs werkblad. Rvs en marmer zijn gladde oppervlakten waar jouw deeg of pizza niet zo snel aan zal blijven plakken.

Waarom is mijn pizzadeeg te plakkerig?

Deze vraag komt regelmatig voor en kan meerdere redenen of oorzaken hebben. Buiten de redenen om die al genoemd zijn kan jouw deeg zelf ook al erg plakkerig op zichzelf zijn.

Een aantal redenen waardoor dit kan komen zijn:

Je deeg is te kort gekneed.

Pizzadeeg hoeft niet lang gekneed te worden maar wanneer je dit echt te kort doet dan heeft de bloem het water niet goed genoeg kunnen opnemen. Doordat deze twee niet goed gemengd en gekneed zijn is en blijft je deeg natter dan wanneer je wel genoeg kneed. Nog nooit een pizzadeeg gemaakt? Lees dan dit blog om meer over de basis van het pizza maken te leren.

Teveel water of de verkeerde meel

Een pizzadeeg recept is eigenlijk geen recept maar we spreken over de formule. De formule is in percentages en elke bloem kan maar een bepaalde percentage vocht opnemen en vasthouden. Wanneer je dus kies voor een bloem die minder vocht tot zich kan nemen krijg je dus een plakkerig pizzadeeg. Deze zal ook niet of nauwelijks rijzen. Het is dus belangrijk de juiste bloem te kiezen. In het blog Welke bloem voor Pizza lees je hier meer over.

Producten die helpen dat je deeg niet of minder plakt

Bloem

Bloem is minder geschikt om te gebruiken bij het uitvouwen van je pizzadeeg. Het kan zeker alleen heeft bloem een nadeel. Pizzabloem is namelijk fijn van structuur en zal hierom door het deeg opgenomen gaan worden waardoor er veel bloem blijft plakken aan je deeg. Daardoor is de kans groter op een verbrande bodem wanneer je op een hogere temperatuur gaat bakken. Bak je in een standaard keukenoven dan kun je bloem prima gebruiken. Zorg wel dat je de bloem goed afklopt zodat dit niet in je oven terecht komt.

Semola

Semola is net als maismeel grof van structuur en erg goed te gebruiken onder je pizzadeeg tegen het plakken. Bij semola meel heb je de keuze tussen fijne en grovere korrels. Semola vind ik super om te gebruiken. Semola is grover van structuur, gemaakt van durumtarwe en blijft een stuk minder plakken aan je deeg. Je hebt het immers alleen nodig bij het stretchen van jouw deeg. 

Wist je dat er een verschil zit tussen bloem en meel? En weet jij ook wanneer we spreken van bloem en wanneer van meel? Lees het blog over “Het verschil tussen bloem en meel.”

info@hetpizzaparadijs.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Het Pizza Blog waar alles om pizza draait
Logo