Pizza blijft plakken

Blijft je pizza plakken aan de schep, werkbank of aan je steen? Ben je een beginnende pizzabakker en merk je dat de pizza’s lastig op de schep te krijgen zijn omdat ze plakken aan je werkblad en er nog moeilijker vanaf komen?
Waarschijnlijk heb je  net als ik al een keer de pizza de oven in willen schieten en dat daarbij de toppings de oven in vlogen maar de pizza zat nog mooi op je schep?
Met het resultaat dat alle toppings in de brand vliegen op je steen, deze daarna pikzwart is geworden en jouw humeur een deuk heeft opgelopen? Lees dan verder waardoor dit komt en wat je er aan kan doen om dit te voorkomen.

Heb je alle ingrediënten in huis gehaald zoals een goede bloem voor pizza, een schep en zelfs een pizzaoven, blijft je pizza plakken aan je schep #@%!! Dit kan verschillende redenen hebben 

De pizza ligt te lang op je werkblad

Als je jouw deeg te lang op de werkblad laat liggen nadat je het belegd hebt omdat je graag meerdere pizza’s maakt en tegelijk af wilt bakken. Dan wordt het deeg steeds natter door bijvoorbeeld de tomatensaus. Deze trekt door je pizzadeeg heen tot aan het werkblad en ook word je deeg er minder sterk van. Hierdoor zal het snel kapot gaan bij het op de schep krijgen of juist eraf krijgen van jou pizzadeeg. Dit is net iets wat je niet wilt. Dus laat je deeg niet te lang liggen nadat je het belegd hebt en het beste is zelfs helemaal niet. Een ander nadeel van het te lang laten liggen van je belegde pizza is dat het deeg zeer snel uitdroogt en korsten zal vormen. Dit zal je na een aantal minuten al kunnen zien.

Je plaatst de ongebakken pizza op een hete schep.

Ben je lekker aan het bakken en ga je lekker snel door omdat je iedereen een vers gebakken pizza belooft hebt en tegelijkertijd wilt eten? Blijft de tweede pizza plakken aan de schep terwijl er met de eerste niks aan de hand was? Waarschijnlijk gebruik je voor het lanceren, draaien en uit de oven halen dezelfde schep. Hierdoor wordt jouw schep warm en pizzadeeg dat warm word gaat heel snel heel erg plakken. Dit komt omdat het vocht direct begint te verdampen. 

De oplossing is simpel. Wanneer je meerdere pizza’s in een korte tijd wilt bakken is een tweede pizzaschep erg prettig om te hebben. Hiervoor kun je een draaischep of turning peel gebruiken. Hiermee kun je je pizza draaien en uit de oven halen. Deze zijn wat kleiner zodat er meer ruimte om te bewegen is in de pizzaoven. Voordeel is dat je pizzaschep om te lanceren koud blijft en jouw deeg er niet aan blijf vast zitten.

Je gebruikt geen of het verkeerde product bij het uitvouwen (stretchen) van jouw pizzadeeg.

Een andere reden van plakkend pizzadeeg is wanneer er geen of het verkeerde product gebruikt wordt. Wanneer je een pizza gaat maken en hem wilt uitvouwen dan is het handig om op je werkblad gebruik te maken van bloem, semola of rijstmeel. Gebruik je dit niet dan is het maken van een mooie pizza eigenlijk onmogelijk. Deze drie zijn allemaal te gebruiken al is semola het meest geschikte en prettigst werken.

Pizzadeeg plakt aan de pizzasteen

Wanneer je pizzadeeg plakt aan de steen dan kan dat twee oorzaken hebben. Je hebt de oven niet lang genoeg de tijd gegeven om op te warmen waardoor je steen te koud is. Hierdoor zal je deeg niet genoeg gaan bakken en blijft het dus plakken.

De andere reden kan zijn dat je steen wel heet genoeg is maar dat jij je pizza te snel wilt gaan draaien. Door het aan één kant op te tillen en te willen draaien verpest je je pizza waarschijnlijk omdat de andere helft aan je steen zal blijven plakken. Ook is de bodem nog niet sterk genoeg. Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen door gewoon wat meer geduld te hebben.

Pizzadeeg blijft plakken aan de werkbank

Wanneer pizzadeeg plakt aan je werkblad dan laat je je pizza misschien wel te lang liggen. Zoals eerder genoemd zal de tomatensaus door het deeg trekken en zeer nat en slap worden. Wil je wel meerdere bodem voor maken en ze dan tegelijk afbakken zorg dan dat je genoeg semola gebruikt en beleg ze nog niet en dek ze goed af om uitdroging te voorkomen. Ook kun je je bodems gaan voorbakken en ze daarna allemaal pas te beleggen en af te bakken, ook wel Pre-bake genoemd.

Wist je dat er een verschil zit tussen bloem en meel? En weet jij ook wanneer we spreken van bloem en wanneer van meel? Lees het blog over “Het verschil tussen bloem en meel.”

Pizzadeeg te plakkerig?

Wanneer 

Producten die helpen dat je deeg niet of minder plakt

Bloem

Bloem is minder geschikt om te gebruiken bij het uitvouwen van je pizzadeeg. Het kan zeker alleen heeft bloem een nadeel. Pizzabloem is namelijk fijn van structuur en zal hierom door het deeg opgenomen gaan worden waardoor er veel bloem blijft plakken aan je deeg. Daardoor is de kans groter op een verbrande bodem wanneer je op een hogere temperatuur gaat bakken. Bak je in een standaard keukenoven dan kun je bloem prima gebruiken. Zorg wel dat je de bloem goed afklopt zodat dit niet in je oven terecht komt.

Semola

Semola is net als maismeel grof van structuur en erg goed te gebruiken onder je pizzadeeg tegen het plakken. Bij semola meel heb je de keuze tussen fijne en grovere korrels. Semola vind ik super om te gebruiken. Semola is grover van structuur, gemaakt van durumtarwe en blijft een stuk minder plakken aan je deeg. Je hebt het immers alleen nodig bij het stretchen van jouw deeg. Wil je echt minimaal dat er wat blijft plakken aan jouw deeg dan is het het overwegen waard om bijvoorbeeld deze geperforeerde schep van GiMetal te gebruiken.

Semolina

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Verkrijgbaar in 1 kg en 5 kg verpakking. Caputo manitoba oro is perfect voor het maken van Ciabatta, stokbrood croissants en New York style Amerikaanse pizza met een dikke en luchtige bodem.Caputo manitoba oro Caputo manitoba oro is een robuuste bloem die zijn oorsprong vindt in Canada en...
19.75
Koop Nu
Beste deal op: bol.com
pizza bloem

Gratis! pak bloem in de webshop van Italiëplein.nl.Vul je e-mailadres in en ontvang meteen de code.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

info@hetpizzaparadijs.nl
We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      Pizzaovens - pizzastenen - pizzaschep - deegkratten
      Logo