Pizzadeeg opbollen

Waarom pizzadeeg opbollen?

Pizzadeeg opbollen doe je zodat er spanning op je pizzadeeg komt. Door het opbollen zet je je pizzadeeg onder spanning en zal hij mooi gaan rijzen in de hoogte en niet als een plat stukje deeg. Door het opbollen wordt de lucht die ontstaat mooi vastgehouden. Als je je deeg goed opbolt dan zal het ook makkelijke worden er een mooie pizza mee te vormen, de smaak zal er niet minder om zijn maar het oog wil ook wat natuurlijk.

Hieronder beschrijf ik mijn manieren van het opbollen van pizzadeeg. Dit is dus de stap nadat je je pizzadeeg gemaakt hebt en het heeft mogen rijzen en rijpen. Of dit lang of kort geweest is maakt hiervoor niet uit. Ik bol mijn pizzadeeg nooit lang van tevoren op. Dit vind ik persoonlijk gewoon prettiger werken en blijven de bollen mooi onder spanning.

Video Pizzadeeg opbollen

In het boek Pizzabijbel dat Simon Giaccotto geschreven heeft staan ook vele technieken zoals het opbollen maar ook het maken van pizzadeeg omschreven.

Pizzadeeg opdelen in gelijke stukken

Zet je deegkrat vast klaar of een ander soort bak of schaal die goed af te sluiten zijn. Maak je gebruik van speciale deegbakken dan is bloemen of olie niet nodig. Wil je wel bloem willen gebruiken gebruik dan niet teveel. Je deeg zal de bloem toch gaan absorberen waardoor het recept verandert. Deel het deeg op in gelijke stukken van bijvoorbeeld 200 gram met een deegkrabber. Dit kun je doen door het per bol af te wegen of een bulk van 1 kilo in 5 delen te snijden. Het laatste is wel niet zo precies maar wanneer je per bol gaat afwegen krijg je vaak kleine stukken deeg die één bol moeten gaan vormen. Hierdoor is de kans op zwakkere plekken in je deeg straks groter.

Tip! Heb je een pizzadeeg met een hoge hydratatie olie je handen dan een beetje in zodat het deeg niet aan je handen blijft plakken. Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 1 Aanbieding

Het opbollen van pizzadeeg

Stap 1 van het opbollen “Vouwen”

Leg het deeg op de vingertoppen van beide handen en duw met je vingers vanuit het midden van het deeg en duw richting je gezicht. Vouw nu de randen naar binnen en draai je deeg een kwart slag en herhaal dit een aantal keer totdat een mooiere bol ontstaat. Knijp de “plooien” aan de onderkant dicht zodat je de onderkant sluit.

Stap 2 van het opbollen “Rollen”

Nu leg je de onderkant van je deeg op de werkbank en leg je je hand er losjes op met je vingers uit elkaar zodat je een soort van kommetje maakt van je hand. De onderkant van je handpalm rust op het werkblad. Het deel van het deeg dat nu naar boven ligt blijft de bovenkant tijdens het rollen.

Nu maak je een cirkelende beweging met die hand terwijl je lichtjes druk uitoefent op het deeg met je duim en pink. Het pizzadeeg rol je nu onder je hand tot een mooie bol terwijl de bovenkant van je bol naar boven gericht blijft. Hiermee komt het deeg steeds meer onder spanning en zal de onderkant mooi sluiten. Klaar! Nu is het opbollen klaar en kan het deeg verder rijzen totdat je het gaat gebruiken.

info@hetpizzaparadijs.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Het Pizza Blog waar alles om pizza draait
Logo