Hoe een Pizzasteen Schoonmaken en Gebruiken

Het correct gebruiken van een pizzasteen in jouw thuisoven kan het verschil maken tussen een gewone zelfgemaakte pizza en een die de kwaliteit van een pizzeria benadert. Hier zijn enkele tips over hoe jij het beste een pizzasteen kunt gebruiken, hoe je een pizzasteen schoonmaken kan en enkele belangrijke do’s en don’ts..

Hoewel een steen om pizza op te bakken gemaakt is om hoge temperaturen aan te kunnen is en blijft het een product waar toch met enige zorg mee om te gaan zodat hij niet snel kapot gaat door bijvoorbeeld te snelle temperatuur verschillen.

Stap 1: Voorverwarmen van de oven en steen

Plaats de steen in een koude oven op de middelste richel. Schakel vervolgens de oven in en stel deze in op de hoogste baktemperatuur. Voorverwarm de steen minstens 30 minuten tot een uur, afhankelijk van de dikte van de steen kan dit ook wel 45 minuten zijn. Dit helpt om een gelijkmatig verwarmd oppervlak te creëren waarop je pizza kunt bakken.

Stap 2: Deeg uitvouwen en pizza beleggen

Terwijl de steen opwarmt, open je nu het pizzadeeg. Zorg ervoor dat het deeg op kamertemperatuur is voor het beste resultaat. Beleg de pizza naar keuze maar onthoud “less = More”.  Beleg de pizza niet te vroeg want dan heb je grote kans dat het pizzadeeg gaat plakken

stap 3: Bakken op de steen

Gebruik een pizzaschep om de pizza of pinsa voorzichtig op de hete steen te leggen. Gebruik geen bakpapier omdat je kans hebt dat deze verbrandt en de pizzasteen is juist bedoeld voor een knapperige korst. Het bakpapier zorgt ervoor dat de vocht die verdampt tijdens het bakproces niet weg kan en terug in het deeg gaat zitten. wat resulteert is een slappe en natte pizza.

Sluit de oven snel om te voorkomen dat er te veel warmte ontsnapt. Bak de pizza tot de korst goudbruin is en de kaas bubbelt, meestal tussen de 5 en 8 minuten, afhankelijk van de dikte van het deeg en de maximale temperatuur die jouw oven aankan.

pizza die een pizzasteen schoonmaakt.

Pizzasteen schoonmaken in de oven

Voordat je begint aan het schoonmaken houdt dan in gedachten dat een pizzasteen waarschijnlijk nooit meer zo nieuw en schoon zal worden als dat hij was toen die nieuw was. Een steen met vlekken doet niks met de kwaliteit van pizza’s bakken.

  1. Plaats de pizzasteen in de oven: Plaats de pizzasteen in de oven en verwarm de oven voor op een zeer hoge temperatuur, of op de hoogst haalbare temperatuur. Sommige modernere ovens hebben een ingebouwde reiniging functie die de oven schoonbrandt. Dit is helemaal ideaal. 

  2. Laat de steen opwarmen: Laat de oven en de pizzasteen gedurende minimaal 30 minuten tot een uur op deze hoge temperatuur staan. Hierdoor zullen eventuele resten op de steen verbranden en worden omgezet in as.

  3. Veeg de as weg: Schakel de oven uit en laat de pizzasteen afkoelen tot deze veilig kan worden aangeraakt. Gebruik dan een droge doek of een zachte borstel om de as en eventuele overgebleven resten van de steen te vegen.

  4. Opslag: Nadat de pizzasteen volledig is afgekoeld en schoongeveegd, is deze weer klaar voor gebruik. Bewaar de steen op een droge plaats om te voorkomen dat er vocht in trekt. Vocht is namelijk een vijand.

Deze manier van schoonmaken van de pizzasteen werkt eigenlijk hetzelfde bij de steen die in jouw oven ligt. Dan kan je de steen uiteraard gewoon laten liggen en de oven een tijdje op de hoogste temperatuur laten branden. Als er een deur bij zit doen deze er dan voor zodat het binnenin nog heter wordt. 

Maak een pizzasteen NOOIT schoon met water! Door de open structuur zal er water in de steen gaan zitten. Dit zal bij verhitting verdampen en gaan uitzetten waardoor de steen grote kans op breken heeft. 

info@hetpizzaparadijs.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Het Pizza Blog waar alles om pizza draait
Logo