De W waarde van bloem

W waarde van bloem

De w waarde van bloem kan jou het één en ander vertellen. Zo kan je door de w waarde te weten van je bloem of meel de sterkte ervan inschatten. De w waarde is een indicatie en is dus nooit 100%. Zo gaat de w waarde en dus de sterkte van jouw bloem achteruit naarmate de productie datum verstreken is.

De W waarde van bloem

De w waarde verteld jou dus de sterkte van je pizzabloem. Dit is bij het maken van pizzadeeg best belangrijk om te weten, althans ongeveer. Wanneer je de w waarde van je bloem weet kun je dus kijken naar de rijstijd en het vochtpercentage dat het pizzadeeg aankan.

Kiezen van de verkeerde w waarde

Een pizzadeeg bestaat uit bloem, water, zout, gist en soms ook uit olie. Voordat je dus begint met het maken van een deeg kies je de juiste bloemsoort. Wanneer je niet de juiste soort kiest dan kan je soms een op het oog prima uitziende pizza gemaakt hebben. Maar wanneer je de pizza eet of hem al op hebt dan kan het wel eens gebeuren dat de pizza zwaar op de maag ligt. 

Misschien smaakte de pizza goed maar het is slecht voor je verteringsstelsel! De bloem was niet omgezet in een goed te verteren pizzadeeg waardoor de pizza zeer zwaar op de maag viel. Wanneer je dit gebeurd heb je gekozen voor een te sterke bloemsoort voor de rijstijd die je aangehouden hebt. Was je pizzadeeg helemaal plat? Dan heb je een te zwakke bloem gekozen.

Er zit dus verschil in de welke bloemsoort voor pizza’s onderling die geschikt zijn voor een pizzadeeg. Met veel bloemsoorten kun je een pizzadeeg maken. Maar niet elke bloem is dus geschikt voor elke bereiding. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de rijstijd die je wilt voor je pizzadeeg, of het vocht percentage dat je wilt gebruiken. Zo kan een sterkere bloemsoort een hoger vocht percentage aan.

Voorbeeld: Zo had ik een sterke pizzabloem gebruikt namelijk de Caputo Cuoco voor een deeg die ik maar 4 uur heb laten rijzen. Op zich viel de smaak mee, maar lekker was het niet. Maar wat heel erg opviel was dat de pizza’s erg  zwaar op de maag viel dat we er zelfs een beetje misselijk van werden. Dit kwam dus door dat het pizzadeeg niet goed verteerbaar was omdat het niet lang genoeg heeft mogen rijpen.

 In ons andere blog lees je over de processen die gebeuren bij het rijpen van pizzadeeg.

Welke w waarde kies ik voor mijn deeg?

Voor je pizzadeeg heb je een bloem nodig die geschikt moet zijn. Om te weten welke bloemsoort je nodig hebt kijk je naar de rijstijd en het vocht percentage dat je wilt toepassen. Dan kijken we naar de W-waarde van de bloem die nodig is. Wil je je pizzadeeg bijvoorbeeld na 2 uur al gebruiken of wil je hem 72 uur laten rijzen?

Gebruik onderstaande infographic om de juiste w waarde te kiezen.

overzicht w waarden bloem en toepassingen
close
mij in actie

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSTE PRODUCTEN, LEUKE TIPS & TRUCS, EN VOOR TIJDELIJKE ACTIES!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

info@hetpizzaparadijs.nl
We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   Pizzaovens - pizzastenen - pizzaschep - deegkratten
   Logo
   Enable registration in settings - general