Wat is Pinsa en hoe maak je het?

Pinsa is een traditioneel Italiaans platbrood dat steeds populairder wordt in verschillende delen van de wereld. Het onderscheidt zich van pizza door de mix van verschillende soorten meel en het langere rijpingsproces, waardoor het lichter en knapperiger wordt. Pinsa kan worden belegd met verschillende ingrediënten, zoals tomatensaus, kaas, groenten en vlees. Het is een veelzijdig gerecht dat op verschillende manieren kan worden bereid en gegeten.

Pinsa is een traditioneel Italiaans platbrood dat oorspronkelijk uit het Romeinse rijk vandaan komt. Het wordt ook wel Pinsa romana genoemd. Het wordt gemaakt van een mix van verschillende soorten meel, waaronder tarwe, rijst en soja. Het deeg wordt over het algemeen langer gerijpt dan bij pizza, wat resulteert in een lichtere en krokante textuur. Pinsa wordt vaak belegd met ingrediënten zoals tomatensaus, kaas en verschillende soorten vlees en groenten. Maar eigenlijk kan je er alle kanten mee op net als dat met pizza ook kan.

Het is een populair gerecht geworden in vele delen van de wereld vanwege de unieke smaak en textuur. Daar komt bij dat de pinsa romana ook geliefd is door de betere verteerbaarheid en gezonder is. 

Wat is het verschil tussen pinsa en pizza?

 1. Deeg: Het deeg voor pinsa wordt gemaakt van een mix van tarwe, rijst en sojameel, terwijl pizza meestal alleen met tarwemeel wordt gemaakt.

 2. Rijpingstijd: Het deeg voor pinsa wordt langer gerijpt dan het deeg voor pizza, wat resulteert in een lichtere, luchtigere en knapperigere textuur. (Door zelf je pizzadeeg te maken kan je dit ook toepassen op het maken van pizzadeeg)

 3. Vorm: Pinsa heeft vaak een langwerpige ovale of rechthoekige vorm, terwijl pizza meestal rond is.

Kant en klare bodems of mix voor pinsa

Aangezien de pinsa romana nog in opkomende fase is qua bekendheid in Nederland zijn er online nog niet erg veel aanbieders van kant en klare mixen om zelf je pinsadeeg te maken. Kant en klare bodems zijn er iets meer te vinden maar persoonlijk vinden wij deze nogal aan de prijs. 

Pinsa romana zelf maken

Het leukste is natuurlijk om je pinsa zelf te maken. Het is wel aan te raden om hiervoor een kneedmachine te gebruiken aangezien het een deeg met hoge hydratatie is. Hierdoor is het een lastig te bewerken deeg. 

pizza bloem

Gratis! pak bloem in de webshop van Italiëplein.nl.Vul je e-mailadres in en ontvang meteen de code.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

info@hetpizzaparadijs.nl
We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   Pizzaovens - pizzastenen - pizzaschep - deegkratten
   Logo