Tips bij zelf Pizzadeeg maken EN Basisrecept!

Pizza is heerlijk! Pizza gemaakt van zelf gemaakt pizzadeeg is het subliem! Althans meestal, en na een aantal keren proberen als je nog geen ervaring hebt. Hoe dan ook jouw pizza zal een stuk beter smaken wanneer je het deeg zelf gemaakt hebt aangezien er bloed, zweet en misschien zelfs
wat tranen aan te pas zijn gekomen. Waarom en hoe je zelf je eigen pizzadeeg maken kan, lees je verder in dit blog, ook geven we jou wat tips en weet jij straks de voordelen van het zelf maken van deeg.
inhoudsopgave
Pizzadeeg maken
Zelf pizzadeeg maken heeft naast dat het veel lekkerder en leuker is om zelf te maken nog een aantal voordelen. Wanneer je je eigen deeg maakt weet je zelf wat je erin stopt. Bij kant en klare pizzabodems zit er vaak veel zout in en zijn er ook de nodige conserveringsmiddelen gebruikt. Het is niet moeilijk om je eigen pizzadeeg te maken, je hebt de basis kennis nodig zodat je weet wat je doet en waarom. Wanneer je je eigen pizzadeeg gaat maken kun je kiezen of je een ‘snel’ pizzadeeg gaat maken of dat je juist kiest om je deeg tot wel enkele dagen van te voren te gaan maken. Welke soorten bloem geschikt zijn voor een lange of korte rijstijd vind je terug verderop in dit blog.
Je deeg bijvoorbeeld 24 uur van tevoren maken heeft heel wat voordelen! Welke dat zijn kun je onder het recept lezen.
Geen zin of tijd om zelf deeg te maken? Kijk dan eens op de pagina “Pizzadeeg kant en klaar“.
Pizzadeeg maken ruim van tevoren of juist niet?
Voordelen van het laten rijzen en rijpen van pizzadeeg
Verbeterde verteerbaarheid
Ons lichaam heeft moeite met het verteren van bloem zelf. Net als wanneer je kauwt op je eten zorgt je mond ervoor dat er enzymen vrij komen die het eten helpen af te breken. Dit effect krijg je ook wanneer je pizzadeeg laat rijpen of ook wel fermenteren genoemd.
Dit komt door het enzym Amylase. Dit enzym zet complexe suikers (zetmeel) om in simpele suikers welke ons lichaam wel kan afbreken. Dit maakt de pizza dus ook een stuk gezonder. Meer over deze processen zullen we in een ander blog bespreken.
Karakteristieke smaak en geur
Doordat je je pizzadeeg de tijd geeft kan het veel meer smaak en geur ontwikkelen. Probeer zelf maar eens twee dezelfde soorten pizzadeeg te maken. De één laat je drie dagen rijpen en de ander maak je een paar uur van tevoren. Let nu maar eens op de verschillen in smaak, geur en de verteerbaarheid. Zeer waarschijnlijk valt de pizza die je een paar uur van te voren gemaakt heb zwaar op de maag. Dat komt dus weer door het proces wat we hierboven beschreven hebben. En nog een groot verschil is de kleur van de korst.
Let bij het langer laten rijpen van pizzadeeg wel op dat je de juiste bloem kiest die sterk genoeg is. Dit heeft met de W waarde van de bloem te maken.
Karamellisatie van het deeg
Dat een deeg dat heeft mogen rusten een mooiere kleuring of karamellisatie heeft komt door de simpele suikers in het deeg. Deze kleuren de korst veel mooier en dit smaakt ook nog eens beter!
Eindconclusie
Laat je deeg als het kan minimaal 24 uur rijzen en rijpen om je pizza gezonder te maken!
Bloemsoorten om pizzadeeg met een lange of kortere rijstijd te maken
Om een pizzadeeg te maken die je langer wilt laten rijpen heb je een geschikte bloem nodig. Doe je dit niet heb je een grote kans dat je deegbollen niet bewerkbaar meer zijn tegen de tijd dat je ze nodig hebt. Onderstaande bloem soorten zijn onderverdeelt in korte (8 uur) en langere (8 – 24 uur) rijstijden.
LET OP! Dit zijn de geadviseerde tijden buiten de koeling, kamertemperatuur dus. Wil je pizzadeeg maken met nog langere rijstijden tot wel 72 uur? Kijk dan op deze pagina voor de geschikte soorten.
Geschikt voor langere rijstijden

Caputo Manitoba 5x 1kg

Caputo Bloem Saccorosso (Cuoco) Rood 25kg

Caputo Bloem Cuoco Rood 5x 1kg
Geschikt voor kortere rijstijden

Caputo Fioreglut Glutenvrije Bloem
